Türkçe English Deutsch русский

Foça Tekne Turu

Yayımlanma Tarihi: 22/02/2019

FOÇA TEKNE TURU

     Ege'nin en şirin balıkçı kasabası olan Eski Foça'da yazın yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri Tekne turudur. Siz değerli konuklarımıza özel tekne turları oluşturup ister özel ister toplu tekne turları organize etmekteyiz. Foça'nın Eşsiz güzellikte ki koylarında denize girme fırsatını kesinlikle kaçırmamanızı şiddetle tavsiye ederiz :)

     Eski Foça'nın tekne turları 25-30 kişilik veya 7-8 kişilik ahşap teknelerden oluşmaktadır. Yaz mevsiminde misafirlerini tekne turuna çıkartan bu tekneler kış mevsiminde'de Foçamızın eşsiz koylarında siz kıymetli konuklarımıza  Foçamızın meşhur çipura ve sargozlarının bulunduğu açıklarına giderek misafirlerine unutamayacağı Balık avı turlarına çıkartmaktadır.

     Sabah saat 11.00 da limandan kalkan Tur Tekneleri içlerinde Akdeniz Foklarımızında yaşadığı Siren Kayalıkları ve Ulu önderimize benzerliği ile bilinen Atatürk adası dahil 7 adayı ve  harika koylarımızı gezdirirken öğle yemeği servis edip 5.00 da tekrar limana dönerler.



eski foca tekne turu


FOÇA ADALARI 

     Adalarımız  Atatürk, Metalik, Orak, Pide, Fener (Oğlak), Eşek ve İncir adası olmak üzere toplam 7 adadan oluşmaktadır.Akdeniz Foklarının yanı sıra pek çok kuşa ve birbirinden farklı binlerce çeşit deniz canlısına ev sahipliği  yapmaktadır.

     Antik Çağdan bu yana ününe ün katan Siren Kayalıkları Foça açıklarındaki adaların en büyüğü olan Orak Adası’nın güneybatısında bulunmaktadır. Bu kayalıklarda Akdeniz Fokların barındığı; biri sualtında, beşi karada olmak üzere toplam altı mağara var. Zaten Foça adının dönüştüğü antik “Phokaia” sözcüğünden de anlaşılıyor buranın fok yurdu olduğu. Akdeniz foklarının barınağı olduğu için adada kayalıklara çıkmak, yüzmek ve avlanmak yasak. Diğer adalarda ise yalnızca olta balıkçığına izin var. Homeros’un “Yolunu şaşıran gemilerin çarptıkları kayalıklar” dediği Siren Kayalıkları tarihin babası Homeros’tan bu yana pekçok yazara, şaire, ressama, sinemacıya esin verdi. Yazarınız da bu kayalıklarda yaşadığına inanılan su perisi Sirenlerle ilgili söylenceye “Kırkından Sonra” başlıklı şiirinde gönderme yapmıştı; “Deli dalgaların karnında dikbaşlı sereninden korsan bir gülüş kalsın/ Sirenler alsın seni kaptan, denizkızlarının dilinde şarkın kalsın”. 

     Sirenlerin çağrısının etkisi antikçağda o denli güçlüdür ki Homeros’un Odysseia adlı destanında anlattığı bir öykü bunun kanıtıdır. Şöyle ki; Odysseius, Sirenlerin büyülü ezgisinin davetine kapılıp gemiyi terk etmelerini önlemek için tüm savaşçılarının kulaklarını balmumuyla tıkamış, kendisini de gemi direğine sımsıkı bağlatmıştır. Odysseius Sirenlerin sesini duymuş mudur bilinmez ama ötekilerin kulaklarını tıkarken kendini bağlatmayı seçmesi söylencenin etkisiyle içinde uyanan merakı gösteriyor olsa gerek. Homeros’a göre Odysseius’a bu aklı veren ise Tanrıça Kirke’dir. Tanrıça ile konuşabildiğine göre Sirenleri de duymuş olsa gerek! 

     Atatürk adasına güneyden yaklaşılırken beliren siluetin Atatürk’e benzetilmesinden dolayı Atatürk Adası deniyor. 


ATATÜRK ADASI


 

SİREN KAYALIKLARI

SİREN KAYALIKLARI


ORAK ADASI
 


DENİZKENT'TE GÜN BATIMI



İNCİR ADASI

                                                                        
  FENER ADASI

                                                                                             
İNGİLİZ BURNU 


 

Hazırlayan

YUNUS FEHİM KAÇAN