Türkçe English Deutsch русский

Foklar Diyarı Foça

Yayımlanma Tarihi: 06/06/2020

AKDENİZ FOKU ( MONACHUS MONACHUS )

Akdeniz foku (monachus-monachus) dünyanın en nadir 12 memelisinden biridir. Dünyadaki sayısı 400 ü geçmemektedir. Foça, 1991 yılında Türkiye’de oluşturulan ulusal fok komitesince pilot bölge seçildi. Bu doğrultuda dünya doğa vakfı da WWF fokları korumayı amaçlamaktadır. Komite toplantılarına bilim adamları kadar Foçalı balıkçılar da katılmakta fokların korunmasında aktif rol oynamaktadırlar.


Resim : Foça'da doğan Fok Badem 
 

Akdeniz foku bir gün içerisinde 60 km. yol alabilecek kadar iyi bir yüzücüdür. Sakinliği seven fokların tercihi sanayileşme, yerleşim ve deniz kirliliği bakımından fazla baskı görmeyen yerlerdir. WWF, Foça Belediyesi ve Özel Çevre Koruma Kurulu iş birliği kapsamında Çevre Bakanlığı’nın mali desteği ile koruma tedbiri başlatılmıştır.


Foça’da foklar tarafından kullanılan mağaraların çoğu adalardadır. Çok zor ve nadir üreyen fokların yaşadığı mağaralara giriş yasaktır.


Fokların yoğun olarak görüldüğü siren kayalıklarında tekne ile gezmek, demirlemek, Orak adasında kamp yapmak, avlanmak, deniz ürünleri avlamak ve dalmak yasaklanmıştır.


 

Henry Ford Avrupa Çevre Koruma ödülü 1998 de Foça Pilot Projesinin olmuştur.

 

Türkiye’de yaklaşık olarak 100 tane fok yaşamaktadır.

 
Yaşam Alanları:
 
Ege Bölgesi: Gelibolu Yarımadası, Foça ve Datça arasında yaşarlar.
 
Marmara: Marmara ve Mola Adaları, Biga Yarımadası’nın kuzey sahillerinde yaşarlar.
 
Akdeniz Bölgesi: Datça-Kemer arası, Alanya-Taşucu arası ve Hatay (Samandağ) ile Suriye sınırı arasında kalan sahillerde yaşamaktadırlar.
 
Karadeniz Bölgesi: Samsun (Yakakent) ve Bartın Boğazı arasında yaşamaktadırlar.




Fokların yaşam alanları olan Siren Kayalıkları Adası